Новини :: Майстерні документального кіно

Розпочався прийом заявок для молодих документалістів(ок) на участь у новому освітньому проекті «Молоді про Європу». Дедлайн – 10 вересня.

З вересня по листопад відомі майстри польської документальної кіноіндустрії проведуть в Україні та Польщі серію майстер-класів і лекцій та розкажуть, як і де режисерам шукати підтримки.

«Мій досвід організації (та й участі в подібних проектах) показує, що часто автори навіть найунікальнішої, найцікавішої й добре розробленої історії потребують погляду з боку, – розповідає Геннадій Кофман, програмний директор Docudays UA та координатор освітніх воркшопів «Молоді про Європу» в Україні. – І важливо, що такий погляд вони отримують не тільки від кураторів і тренерів, але й від колег по майстерні. Так легше оцінити, що «працює» в історії. Особливо з позиції міжнародної аудиторії, не посвяченої в наші реалії. Усе це дозволяє зробити фільм більш зрозумілим для іноземного глядача, а отже, і більш успішним на міжнародному ринку, залучити додаткових інвесторів. Але тут, звісно, важливо, щоб автор зумів зберегти баланс між висловленими побажаннями й самобутністю власного авторського стилю, унікальністю свого художнього бачення».

Торік подібна серія вокршопів втілилася в проекті «Молоді про Україну». Детально про те, чому навчилися під час майстер-класів молоді документліст(к)и, можна почитати в нашому блозі.

Власне, курируватимуть майбутні проекти відібраних учасників «Молоді про Європу» досвідчені польські документалісти Яцек Блавут, Мирослав Дембіньський, Яцек Пйотр Блавут, а також Павел Лозіньський.

«Для роботи в копродукції найскладнішим є перший крок. Вас ще ніхто не знає. Довірити гроші режисерові, з яким раніше не працював, – ризик, на який мало хто з продюсерів може погодитися. Дуже часто наші режисери на закордонних пітчингах чують: проект дуже цікавий, однак коли у вас буде чорновий монтаж – приходьте, поговоримо. І тут, знову ж таки, відкривається унікальна можливість не тільки підготувати свій проект під керівництвом найвідоміших майстрів, а й представити його інвесторам і майже гарантовано отримати фінансування. Адже в цьому випадку майстри будуть кураторами проекту на всіх етапах створення фільму. І тому інвестори вкладають кошти в імена, які вже добре відомі у світі документального кіно», – додає Геннадій Кофман.

Детальні умови участі в проекті та анкету для подачі заявки можна завантажити за посиланням.

Проект реалізує Фундація «Документ і Світ» (Doc'n'World Foundation). Організаційним партнером проекту в Україні є Міжнародна майстерня документального кіно (IDW www.idw.in.ua). ПОЛЬСЬКІ ПАРТНЕРИ: Польський інститут кіномистецтва (PISF), Інститут Адама Міцкевича, Польський інститут у Києві, TVP, Бєлсат, Лодзинська кіношкола, Школа Анджея Вайди у Варшаві, Ґдинська кіношкола, кіностудія «Everest» у Лодзі. УКРАЇНСЬКІ ПАРТНЕРИ: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, кінокомпанія «МаГіКа-фільм».

Чільне фото: Під час однієї з майстернь Doc'n'World Foundation (світлина Вячеслава Цвєткова)


Зачекайте будь-ласка
Іде завантаження...