DOCUDAYS UA

Завершився 18 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. З вересня до кінця грудня мешканки й мешканці 149 міст і містечок 21 області дивилися офлайн та онлайн найцікавіші документальні стрічки з різних країн світу, створені впродовж останніх двох років. А також долучалися до дискусій і правозахисних подій у рамках фестивалю. Тож підбиваємо підсумки та ділимося найяскравішими моментами Мандрівного Docudays UA 2021 року. 

У програмі цьогорічного Мандрівного Docudays UA було 18 стрічок з 18 країн світу. Саме кожен фільм став рушієм правозахисних заходів та дискусій, які проводили партнери фестивалю з різних куточків України. 

Загалом протягом Мандрівного Docudays UA відбулося: 604 покази в онлайн, офлайн та в комбінованому форматах, а також 71 правозахисна та культурна події. Підрахунок кількості глядачів/-ок та учасників/-ць заходів ще триває, але вже зараз можемо сказати – їх було не менше 100 тисяч.

Тема цьогорічного фестивалю — «Повне одужання» — була присвячена праву людини на здоров’я. Ми розмірковували про те, як пандемія змінила нас, наше суспільство та весь світ. Порушували проблеми системи охорони здоров’я, що постали через кризу COVID-19, та разом шукали шляхи їх вирішення. 

Уже з 1 вересня п’ять фільмів із програми 18 Мандрівного Docudays UA були доступні для перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE. Також протягом фестивалю на DOCUSPACE провели чотири дискусії від правозахисної програми Rights Now! та серію лекцій «DOCU/КЛАС: Які фільми ми дивимося?».    

Подорож Мандрівного Docudays UA розпочалася у вересні в Полтаві зі стрічки «Щось прекрасне лишилося позаду». Також у Полтаві відбулася особлива подія, яка проходила на Мандрівному вперше, — відкриття VR-виставки світлин Олександра Чекменьова «Ласкаво просимо, вхід заборонено» у рамках Міждисциплінарної програми DOCU/СИНТЕЗ. Проєкт представив дві серії робіт, створених у закритій психіатричній лікарні міста Овруч наприкінці дев’яностих: кольорову (репортажну) та чорно-білу (постановочні портрети). Виставка порушує тему дотримання прав людини в закладах закритого типу. Виставка також завітала до Кіровоградської та Миколаївської областей: Компаніївки, Кропивницького, та Южноукраїнська. Відвідувачі та відвідувачки переосмислювали власний досвід та розмірковували про дотримання прав людини в закладах закритого типу. VR-формат проведення виставки доповнив концепцію та посилив враження від світлин. 

Іншою знаковою подією цьогорічного Мандрівного Docudays UA став приїзд словацької режисерки фільму «Невидимі» Майї Мартіняк до шести міст: Житомира, Кропивницького, Компаніївки, Дніпра, Івано-Франківська та Коломиї. Майя відвідала декілька областей у межах Всеукраїнської кампанії ГО «Докудейз» «Разом ​​— за безпечні пологи!». Під час її візиту регіональні координатор(к)и Мандрівного провели низку правозахисних подій із залученням фахових експертів/-ок щодо непростої теми порушення прав під час пологів. Також у межах кампанії запустили сайт, де можна дізнатися, як захистити свої права під час вагітності та пологів.

Карантинні обмеження привнесли багато змін, однак партнерам Мандрівного Docudays UA вдавалося швидко підлаштовуватися до нових правил. У Запорізькій області, попри «червону зону», вдалося провести офлайн-кінопокази з дотриманням усіх карантинних вимог. Глядачі й глядачки встигли переглянути дев’ять документальних стрічок. А у Харкові відбувся плейбек-театр «Живе дзеркало» в онлайн-форматі, в якому актори розкрили тему прав людини під час пологів, а також привернули до неї увагу мистецької спільноти. Події передував перегляд стрічки «Невидимі». 

У Дніпрі також відбулася вистава плейбек-театру «Одного разу» — глядачі й глядачки встигли відвідати подію наживо. Актор(к)и відіграли історії глядачів і глядачок після перегляду фільму «Пранкнули» та актуалізували тему права на здоров’я і приватне життя. 

Під час фестивалю відбулась і низка закритих заходів. Мандрівний Docudays UA на Рівненщині відвідав Городищенську виправну колонію. У колонії відбулося два покази фільму «Малий Самді» — для ув'язнених, які живуть у загальножитлових приміщеннях, та для довічно ув’язнених. До обговорення після показу долучилися адвокатка, координаторка Громадської приймальні Української гельсінської спілки України в Рівненській області та регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області. Глядачі говорили про можливості перегляду вироків довічно ув’язнених та які проблеми з цим в українському законодавстві. 

Координатор(к)и Мандрівного Docudays UA з різних областей проводили низку спільних заходів, аби не обмежуватися лише власним містом і надати змогу аудиторії з різних частин України долучитися до подій. Волинська, Львівська та Рівненська області провели велику спільну онлайн-дискусію «Народжувати гідно! Право жінок на безпечні пологи». До заходу доєдналися: Майя Мартіняк, режисерка фільму «Невидимі», Уляна Стефак, очільниця Центру безоплатної правової допомоги у Львові, Сергій Багаліка, автор рубрики #татоможевсе на «1+1» та амбасадор кампанії «Разом — за безпечні пологи!»,  а також Ксенія Шиманська, директорка Правозахисного департаменту ГО «Докудейз» та Євгенія Кубах, експертка з питань прав людини під час пологів кампанії «Разом — за безпечні пологи!». 

А Харківська та Донецька області провели спільну пресконференцію, яка, завдяки гібридному формату, об’єднала два регіони. Разом регіональні партнери з цих двох областей працювали й під час правозахисних подій та кінопоказів. Харківська область вразила кількістю кінопоказів – 26 населених пунктів у регіоні. 

Подорож Мандрівного на Тернопіллі запам’яталася багатьма цікавими подіями. Зокрема, фотовиставкою «Наші інші — мультикультурна спадщина Тернопілля у світлинах». Автор(к)и фоторобіт прагнули привернути увагу до проблем збереження культурної спадщини етнічних спільнот Тернопільщини.  

Цьогорічний Мандрівний Docudays UA, попри пандемію, видався дуже насиченим на експериментальні формати. Наприклад, у Кременчуці пройшов онлайн-квест для школярів про основи та принципи прав людини. У Кременчуці також продовжили розвивати онлайн-формат «Живої бібліотеки». Цього разу «читачі» розкривали для себе тему права на здоров’я. А в Ужгороді молодь рефлексувала й переосмислювала пандемію через фотографію, долучившись до конкурсу «Пандемія: життя поза межами». 

У Бердянську відбулася низка майстер-класів з правопівкульного (інтуїтивного) малювання. У творчому процесі учасниці й учасники обговорювали чутливі та непрості теми: порушення прав під час вагітності та пологів, пошук шляхів захисту прав матерів, батьків та новонароджених дітей.

Регіональні партнери створювали нові способи комунікації з аудиторією під час Мандрівного. У Рівному з’явився телеграм-канал, де можна було дізнатися про всі події та новини фестивалю на Рівненщині. А в Сумській області створили чат-боти для вайберу та телеграму, з усією важливою та актуальною інформацією про фестиваль, що допомогло залучити рекордну кількість глядачів до показів у онлайн-кінотеатрі docuspace.org. 

Мандрівний Docudays UA завершився кінопоказом у гібридному форматі в Чернівцях, стрічкою «Кур’єри, а не герої», — прямо перед новорічними святами, 30-го грудня. Глядачі й глядачки також встигли відвідати серію вебінарів про важливість піклування про своє ментальне здоров’я, етапи професійного та особистісного вигорання. 

Цей неймовірний та масштабний фестиваль став можливим завдяки роботі наших регіональних координаторів та координаторок з 21 області України, а також всієї команди Docudays UA. 

Загалом, партнерами Мандрівного є 41 громадська організація та 434 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA по всій країні. Ми щиро вдячні колегам і колежанкам за їхні зусилля! Бажаємо у цьому році реалізувати ще більше якісних і важливих подій у межах Мандрівного фестивалю! 

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Міжнародного фонду допомоги організаціям у галузі культури та освіти 2021 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, Goethe-Institiut, Посольства Данії, Державного агентства України з питань кіно.


Зачекайте будь-ласка
Іде завантаження...