DOCUDAYS UA

Наприкінці грудня свою подорож Україною завершив Мандрівний Docudays UA. Протягом трьох місяців, починаючи із жовтня, найцікавіші стрічки з програми Docudays UA-2019 побачили мешканці та мешканки 195 українських міст і селищ. Традиційно фестиваль завітав до 22-х областей України. Як і під час березневого фестивалю у Києві, у межах Мандрівного ми міркували над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.

Стартував Мандрівний фестиваль першого жовтня у місті Бердянськ із фільмом «Bellingcat: Правда у світі постправди». Після перегляду відбулася дискусія: «Правда у світі постправди, що не приховано в Інтернеті?» за участю Марії Суляліної, операторки бази даних Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини. Окрім цього до Бердянська, а згодом – до Борисполя завітала виставка «Валізи правозахисників». Це інсталяція, яка розмірковує над викликами, з якими стикнулись громадські активіст(к)и на сході України та в Криму.

Переглядом фільму «Ти, бля, рота закрий!» розпочався фестиваль у місті Маріуполі, Вінниці та ще в 16 містах і селах України. Стрічка про боротьбу підлітка проти корупції стала одним із фаворитів переглядів. На відкритих показах її демонстрували понад чотири десятки разів. А після показів відбувалися дискусії: «Беззахисні правозахисники: чому нападають на громадських активістів та як це зупинити?» У Луцьку та Харкові фільм презентували особисто головний герой Сергій Чагаров та режисерка Таїсія Кутузова. Не поступалися популярністю ще два фільми з програми «CIVIL PITCH: фільми громадської активності» – «Колір фасаду: синій» та «Без статусу». 

До програми Мандрівного Docudays UA-2019 також увійшов фільм «Какофонія Донбасу». За участю Юрія Леути, продюсера стрічки, цей фільм відкривав фестиваль на Волині. «Пропаганда завжди апелює до простих речей. Так було за часів радянської пропаганди, і так є тепер – за російської. Усі, у кого ми брали інтерв’ю для фільму, – це жителі Донецька й Луганська. І нам люди розповідали, що перед захопленням Донбасу Росією там два місяці звідусіль звучали пропагандистські ролики, старі радянські пісні. Тобто цей міф – ностальгія за начебто щасливим минулим – поширювався дуже активно», – зазначив Юрій Леута.

Гостею Мандрівного стала італійська режисерка Міколь Рубіні, яка презентувала свій фільм «Шлях до гір» у Тернополі, Чорткові, Бучачі, Івано-Франківську, селах на Прикарпатті, а також в Одесі. Покази відбувались у бібліотеках, кінотеатрах, малих громадах та обласних центрах, усюди супроводжувались жвавими дискусіями й палкими обговореннями. «Завжди важливо повернути фільм туди, де зародився, до людей, з якими його було знято. І я рада бачити, що цей фільм працює як дуже потужний інструмент для обговорення речей, які існують у сучасній Україні. Я не могла уявити, що так багато людей будуть вдячні за можливість відкритися. Вважаю, саме в цьому має бути суть створення документальних фільмів. І я надзвичайно вдячна, зворушена цим неймовірним досвідом, насправді, у мене навіть немає слів, щоб висловити дяку за таку можливість», – ділиться своїми враженнями Міколь.

З нагоди показу фільму «Сакава» Docudays UA ініціював спеціальні воркшопи з цифрової безпеки в Ужгороді з тренером Павлом Бєлоусовим та в Кременчуці зі спікером Андрієм Маштаком. Під час практикумів експерти розповіли про загрози, на які люди наражаються в Інтернеті. Глядачі/-ки дізнались: як захистити свої персональні дані, як створити безпечний пароль, а також розтлумачили механізми, за допомогою яких уряд та бізнес збирають особисту інформацію користувачів/ок мережі. Окрім цього, варто відзначити семінар у Львові «Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей» зі спікеркою Вікторією Романюк, яка розповіла учасницям/кам семінару, як відрізнити справжні новини від фейкових та не дозволяти маніпулювати нашими думками.

Важливою складовою правозахисної програми Мандрівного фестивалю стала Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшення проявів кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини. В її межах відбулись відкриті лекції та дискусійні майданчики з розповідями про практику захисту цифрових прав. У кінопрограму Мандрівного фестивалю було включено фільм «Булер» режисера Лі Гірша. Завдяки цьому фільму вдалося розпочати дискусію навколо тем лідерства в підлітків, участі батьків і педагогів у житті дітей, підходів у вирішенні конфліктів. Як не стати жертвою кібербулінгу й навчитися протидіяти, захищаючи свої права, про це дізнались учасники та учасниці семінару «Підготовка модераторів дискусій Мандрівного фестивалю Docudays UA» у Кіровоградській області. У заході брали участь комунікаційна менеджерка правозахисного департаменту фестивалю Ірина Сидоренко, аналітик правозахисного департаменту Docudays UA Богдан Мойса та експертка з комунікацій Наталія Філіпова.  Так само за участю Богдана Мойси в Луцьку відбувся семінар з питань протидії булінгу та кібербулінгу для шкільних соціальних педагогів/нь та психологів/нь. Аби привернути увагу до масштабної проблеми цькування та не допустити його серед дітей та підлітків у місті Ужгород відбулась виставка дитячих робіт «Такі, як є: СТОП БУЛІНГ». Протягом року виставка продовжить мандрувати закладами освіти Закарпаття.

Останні покази в межах Мандрівного Docudays UA відбулись 28 грудня, упродовж трьох місяців фестиваль мандрував країною. Це стало можливим завдяки зусиллям всієї команди Docudays UA і, зокрема, наших регіональних координаторів та координаторок з 22 областей України. Партнерами фестивалю в областях України є 47 культурних, молодіжних і правозахисних організацій та 217 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше про те, як проходив Мандрівний Docudays UA, читайте на сайті фестивалю travelling.docudays.ua. 

Чільне фото: відкриття Мандрівного фестивалю в Маріуполі. Фото – Микола Євтушок.


Зачекайте будь-ласка
Іде завантаження...